Koiran kuntoluokitus on apuväline koiran kunnon tarkkailuun
Lemmikin kuntoluokitus tarkoittaa sen lihavuuskunnon arviointia. Kun kuntoluokkaa arvioidaan, eläimen kehoa tunnustellaan eli palpoidaan ja arvioidaan silmämääräisesti. Tunnustelemalla lemmikin rintakehää kylkiluiden päältä arvioidaan rasvakudoksen määrää – ihannepainoisen lemmikin kylkiluiden päällä saa olla hienoinen rasvakerros, mutta kylkiluiden tulee olla selvästi erotettavissa. Myös lemmikin vyötärön erottuvuutta arvioidaan sekä ylhäältä, että sivusta päin tunnustelemalla ja tarkastelemalla. Ihannepainoisella koiralla vyötärön tulee ylhäältä päin tarkasteltuna olla selvästi erottuva ja sivusta katsottuna vatsalinjan nouseva.
Kuntoluokan arviointi
Kuntoluokan arvioimiseen on olemassa yhdeksänportainen asteikko, jossa ihannepainoa tarkoittaa koiralla lukuarvo 4/9 tai 5/9. Haasteita kuntoluokan arvioimiseen tuo erityisesti koirien kohdalla rotu – eri rodut ovat ruumiinrakenteeltaan hyvinkin erilaisia. Koska kuntoluokkaa arvioidaan silmämääräisesti ja koiraa tunnustelemalla, jokainen arvioija tuo oman ”mielipiteensä” lopulliseen lukuun.
Omistajat usein aliarvioivat lemmikin kuntoluokan
Omistajilla on usein taipumus aliarvioida sekä koiran paino että kuntoluokka. Tästä syystä koiran kuntoluokituksessa alkuun pääsemisessä on hyvä pyytää apua ammattilaiselta, kuten eläinlääkäriltä tai asiaan perehtyneeltä klinikkaeläinhoitajalta esimerkiksi eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Kuntoluokituksen lisäksi koira on hyvä punnita kuukausittain vaa’alla. Kuntoluokitukseen ja lihavuuskunnon arviointiin löytyy erilaisia apuvälineitä ja käytännössä hyväksi todettu apuväline on esimerkiksi WSAVA:n (The World Small Animal Veterinary Association) kuntoluokkataulukko: koiran kuntoluokkataulukko https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/01/Body-Condition-Score-Dog.pdf
Koiran energiantarpeen arviointi voi olla haastavaa
Runsaasti helposti imeytyvää energiaa sisältävät ruoat altistavat lemmikkiä ylipainolle ja lihavuudelle. Kaikki ylimääräinen energia, on se sitten peräisin makroravinteista eli rasvoista, proteiineista tai hiilihydraateista, kertyy elimistöön rasvaksi ja johtaa lopulta ylipainoon tai lihavuuteen. Tästä syystä on tärkeää tarkistaa lemmikille päivittäin annettavan ruoan määrä, ja katsoa ohjeistus ja suositus ruokapakkauksesta.
Ruuan punnitseminen on tarkka tapa selvittää koiran energian saantia
Suosittelen mieluummin punnitsemaan päivän aikana annettavan ruokamäärän tarkasti keittiövaa’alla. Punnitseminen on ainakin alussa parempi tapa kuin joidenkin ruokien mukana tulevat mittakupit – niissä ruokamääräarvio on usein epätarkka ja suurpiirteinen. Toki kun ruokamäärää oppii muutaman punnitsemiskerran jälkeen arviomaan oikein, vaa’an voi jättää rutiineista pois. Jos lemmikki syö kotiruokaa, tulisi ruokavalion olla suunniteltu ja laskettu, ja sen ravintoarvojen ja energiamäärän tulee olla tiedossa.
Lemmikki saa energiaa monista muistakin asioista, kuin vain sille tarjottavasta ruuasta
Päivittäin tarjottavan ruoan lisäksi lemmikki voi saada energiaa myös muista ruoansulatuskanavaan päätyvistä asioista, kuten herkuista, ruoantähteistä, lääkkeiden antamisen yhteydessä annettavista herkuista, lisäravinteista, muilta lemmikeiltä ”varastetuista” ruoista ja herkuista, ulkoa mahdollisesti löydettävistä herkuista (ja myös toisten eläinten ulosteista), perheen lasten, muiden perheenjäsenten tai vieraiden antamista herkuista jne. Nämä on syytä muistaa, kun lemmikin saamaa energiamäärää arvioidaan.
Herkkuja vain pieni määrä päivässä
Yleinen suositus on, että herkkujen ja muiden ylimääräisten ruokien määrä pysyy alle 10 %:n lemmikin päivän kokonaiskalorimäärästä, ja loput 90 % kaloreista koostuu tasapainotetusta, lasketusta ruokavaliosta tai lemmikille sopivasta täysravinnosta.
Ihanteellinen paino lisää elinajanodotetta ja ennaltaehkäisee monia sairauksia
Lemmikin ruoan energiamäärää tarpeen mukaan muuttamalla ja yksilölle oikeanlaisen ruokavalion, ruokintakäytäntöjen ja oikean aktiivisuuden tarjoamisen avulla voidaan ennaltaehkäistä lemmikin ylipainon ja lihavuuden kehittymistä. Lemmikin painon ja kuntoluokan pitäminen ihanteessa lisää lemmikin elinajanodotetta ja ennaltaehkäisee monia sairauksia.
Energiantarpeen arviointiin on olemassa apuvälineitä
Koiran energiantarpeen arviointiin löytyy erilaisia apuvälineitä ja käytännössä hyväksi todettu apuväline on esimerkiksi WSAVA:n (The World Small Animal Veterinary Association) terveen, ihannepainoisen koiran päivittäinen kaloritarvetaulukko: https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/07/Calorie-Needs-for-Healthy-Adult-Dogs-updated-July-2020.pdf. Esimerkiksi terveen, aikuisen ja normaalipainossaan olevan 5 kg:n painoisen koiran energiantarve on 280-351 kcal päivässä, 10 kg:n painoisen 470-590 kcal päivässä, ja 20 kg:n painoisen 790-993 kcal päivässä.
© Eläinlääkäri Noora Oy