Vanhenevan koiran ruokinnan erityispiirteet
Vanhenevien koirien määrä lisääntyy keskuudessamme koko ajan – kiitos hyvän hoidon, laadukkaan ravinnon ja eläinlääketieteen kehityksen. Koirilla ikääntyminen vaihtelee roduittain, ja pienemmät koirat saavuttavat seniori-iän suuria lajitovereitaan myöhemmin. Pienten rotujen edustajat elävät yleensä myös pidempään kuin suurten rotujen edustajat. Koiraa pidetään seniori-ikäisenä, kun sen elinajanodotteesta neljäsosa (25 %) on vielä jäljellä. Esimerkiksi kaniinimäyräkoira on seniori 7-vuotiaana, tanskandoggi 5,5-vuotiaana ja sitä vanhempana.
Vanhuus ei ole sairaus
Vanhuus ei ole sairaus, vaan yksilön vähenevä ominaisuus ylläpitää elimistön tasapainoa liittyen ympäristöön ja fysiologiseen stressiin. Iän myötä sairauksien todennäköisyys lisääntyy. Ikääntymisprosessi on hyvin yksilöllinen, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi koiran rotu, koko, genetiikka, ravitsemus ja ympäristö.
Ikääntymiseen liittyy muutoksia
Seniorikoirilla tapahtuu elimistössä ikääntymiseen liittyviä muutoksia, ja esimerkiksi monet koirat saattavat alkaa kärsiä erilaisiin sairauksiin liittyvistä kivuista – kipu ei kuulu koskaan normaaliin ikääntymiseen. Vanhenevan koiran aktiivisuus ja liikkuvuus usein helposti vähenevät, mikä saattaa olla seurausta esimerkiksi nivelrikkoon liittyvästä kroonisesta kivusta.
Painon hallinta
Painon hallinnan kanssa saattaa olla haasteita, joko yli- tai alipainon suhteen, ja koiran liikunnan ja aktiivisuuden vähetessä ruokavalion energiapitoisuudella on suuri merkitys painoon ja painon hallintaan – seniorikoirat tarvitsevat elimistön toimintojen ylläpitoon jopa neljänneksen vähemmän energiaa kuin nuoremmat.
Kroonisten sairauksien todennäköisyys kasvaa
Senioreilla ongelmia esiintyy yleisesti luuston ja nivelten lisäksi myös esimerkiksi suussa ja hampaistossa, ruoansulatuskanavassa, sydämessä ja hengityselimissä, maksassa, munuaisissa, aistinelimissä ja lisääntymiselimissä. Eri elimet vanhenevat eri tahdissa ja kroonisten sairauksien todennäköisyys kasvaa iän mukana.
Elimistössä solutasolla soluelinten toiminta hidastuu, vastustuskyky alenee, hermostoon liittyvät degeneratiiviset rappeumamuutokset lisääntyvät, ja käyttäytymiseen liittyvät kognitiiviset kyvyt huonontuvat. Monet näistä ongelmista liittyvät ravitsemukseen, ja esimerkiksi nivelrikko voi vähentää kivun takia koiran aktiivisuutta, vaikuttaa sitä kautta vähenevään energiantarpeeseen ja mahdollisesti koiran kehittyvään ylipainoon.
Vanhenevan koiran ruokinta käytännössä
Seniorikoirille on voimassa samat ruokintasuositukset kuin nuoremmille koirille. Energian tarpeen suhteen yli 7-vuotiaille koirille Fediaf (2020) antaa suosituksen 95 (80-120) kcal ME/kg0.75. Jokainen koira on yksilö, ja yksilöllinen ruokinta on tärkeässä asemassa myös senioreilla. Jos energian tarve on pienempi kuin koiralle päivittäin tarjottava kalorimäärä, koira lihoo. Jos koiralla on ikääntymiseen liittyen taipumusta lihomiseen, ruokinnan kuitupitoisuutta nostamalla saadaan ruuan energiamäärää vähennettyä, mutta ruokinnan täyttävyys pysyy korkeana. Jos paino alkaa seniori-iässä laskea, ravinnon sulavuuteen ja korkeampaan energiapitoisuuteen tulee kiinnittää huomioita. Koiran pysyminen ihannepainoisena ja hoikkana on myös vanhemmalla iällä tärkeää.
Maittavaa ja hyvin sulavaa ruokaa
Muutokset koiran ruuansulatuskanavassa, erityisesti suun ja hampaiden sairaudet, voivat vaikuttaa koiran ruokahaluun ja syömiseen. Vanhoilla koirilla aistinelinten toiminta heikkenee, jolloin sekä haju- että makureseptorien toiminta huononee. Hyvältä tuoksuva, maittava ja sulavuudeltaan erinomainen ruoka on vanhenevalle koiralle tärkeää. Energia-aineenvaihduntaan ja sitä kautta koko elimistöön vaikuttavat vähentynyt fyysinen aktiivisuus, kehon rasvapitoisuus ja elinten toiminta, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta (eli hypotyreoosi).
Energian tarve muuttuu
Yleensä vanhuus yhdistetään vähentyneeseen energiantarpeeseen, mutta esimerkiksi syövät ja hoitamaton sokeritauti (eli diabetes mellitus) saattavat lisätä koiran energiantarvetta. Optimaalinen kuntoluokka (BCS, body condition score), 4–5/9 on selkeästi tärkein terveeseen vanhenemiseen liittyvä asia. Tästä syystä omistajien on tärkeää ylläpitää lemmikin normaali kuntoluokka, ja opetella kuntoluokittamaan lemmikki säännöllisesti, mielellään muutaman viikon välein. Ruokintaa muokataan kuntoluokan mukaan, ja esimerkiksi ylipainoinen lemmikki laihdutetaan ihannepainoon. Myös lemmikin lihasmassaa on syytä opetella arvioimaan (MCS, muscle condition score).
Kuntoluokitus ja sopiva energiansaanti
Sopiva energiansaanti ja optimaalinen kuntoluokka koiran vielä ollessa nuori, ovat tutkitusti yhteydessä parempaan terveyteen sekä metabolisten eli aineenvaihdunnallisten sairauksien alentuneeseen esiintyvyyteen ja vakavuuteen vanhemmalla iällä.
Sopivasti laadukasta proteiinia ja rasvahappoja
Vanhalle koiralle tarjottavan proteiinin eli valkuaisen tulee olla laadukasta ja vastata aikuisen koiran tarpeisiin. Jos koira syö vähemmän, sen proteiinin ja erityisesti välttämättömien aminohappojen saannista tulee huolehtia. Laadukas ja riittävä proteiinin saanti turvaa mm. hyvän lihaskunnon säilymisen. Myös rasvahapot ovat vanhenevalle koiralle tärkeitä. Erityisesti omega-6-ryhmään kuuluvaa koiralle välttämätöntä linolihappoa on saatava ravinnosta. Myös omega-3-ryhmän rasvahapot, kuten mm. solukalvoilla, aivoissa ja hermostossa esiintyvä DHA (dokosaheksaeenihappo), ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi vanhenevan koiran hermoston kannalta, ja DHA:n riittävän saannin tiedetään olevan tärkeä rasvahappo esimerkiksi koiran kognitiivisiin, tiedollisiin ja havaintoihin liittyviin, toimintoihin liittyen.
Kuidut turvaavat suoliston optimaalista toimintaa
Vanhenevan koiran ruokavaliossa tulee olla tarpeeksi sekä liukoista että liukenematonta kuitua. Kuidut turvaavat ruuansulatuskanavan optimaalisen toiminnan, parantavat suoliston motiliteettia eli liikkuvuutta, ja vaikuttavat suoliston mikrobiston toimintaan positiivisesti. Kivennäisten, mineraalien ja vitamiinien määrän ruokavaliossa tulee olla sama kuin aikuisilla koirilla. Kalsiumin ja fosforin saannista sekä riittävästä ja asianmukaisesta Ca:P-suhteesta ruokavaliossa tulee huolehtia. Mineraaleista erityisesti sinkki, seleeni, jodi ja kupari ovat seniorikoiran ruokavaliossa tarkkailun alla, ja niiden optimaalinen saanti on tärkeää. Vitamiineista erityisesti E-vitamiini on tärkeää, sen toimiessa mm. elimistön hapetusreaktioissa antioksidanttina.
Ruokintakäytännöillä on merkitystä
Ruokintakäytännöillä on vanhenevalle koiralle merkitystä. Ruoka on hyvä antaa päivän aikana kahdessa tai kolmessa erässä. Ruuan lämmittäminen tai esimerkiksi lämpimän veden kaataminen ruuan, esimerkiksi kuivaruuan, päälle saattaa parantaa ruuan tuoksua ja maittavuutta. Raikasta vettä tulee olla jatkuvasti myös vanhan koiran saatavilla, eikä veden juomista kuulu rajoittaa.
Lemmikin sairauksien havaitseminen ajoissa parantaa hoidon ennustetta, vähentää hoitokustannuksia ja vaikuttaa lemmikin elämänlaatuun parantavasti
Vanhenevan koiran perusterveydenhuoltoon kuuluvat säännölliset, eläinlääkärin tekemät terveystarkastukset. Mitä vanhempi koira on kyseessä, sitä useammin terveystarkastus on syytä tehdä – vähintään kuitenkin vuosittain. Suuri osa koirilla esiintyvistä sairauksista saa alkunsa koiran ollessa keski-ikäinen ja sairauksien kulku on valitettavasti huomattavasti nopeampaa kuin ihmisillä – koirat myös ikääntyvät nopeammin kuin ihmiset.
Terveystarkastuksessa klinikalla eläinlääkäri kyselee ensin omistajalta peruskysymyksiä: miten koira on voinut, onko omistaja huomannut muutoksia yleisessä käyttäytymisessä, syömisessä, juomisessa, tarpeilla käymisessä, liikkumisessa, nukkumisessa jne. Sen jälkeen eläinlääkäri tekee koiralle yleistutkimuksen, jossa tutkitaan koiran kuntoluokka eli lihavuuskunto ja koira punnitaan, siltä tarkistetaan turkki ja iho, silmät, nenä ja korvat. Suu, suuontelo, ikenet, limakalvot ja hampaat tarkastellaan pintapuolisesti, sillä ilman rauhoitusta koko suun ja hampaiston tutkiminen on mahdotonta. Käsin tunnustellen eläinlääkäri tutkii koiralta pinnalliset palpoitavat imusolmukkeet, painelee vatsaontelon aluetta, tutkii nivelet ja lihaksiston. Stetoskoopilla eläinlääkäri kuuntelee sydämen ja keuhkot. Yleistutkimus ja omistajan haastattelu antavat eläinlääkärille paljon tietoa koiran peruskunnosta ja –voinnista.
© Eläinlääkäri Noora Oy