Mitä eläinlääkinnällinen akupunktio on?
Täydentävä hoitomuoto
Akupunktio tarjoaa täydentävän hoitomuodon ja lisän perinteiseen länsimaiseen eläinlääketieteeseen. Akupunktiota, erityisesti sähköakupunktiota, on tieteellisesti tutkittu jo suhteellisen paljon ja sen vaikutuksia pystytään nykyään selittämään varsin tarkasti lääketieteen ja mm. neurologian keinoin. Kliiniset tutkimustulokset sekä humaani- että eläinpuolella puhuvat akupunktiohoidon puolesta useiden ongelmien ja sairauksien hoidossa, vaikka laadukasta tutkimustietoa tarvitaankin jatkuvasti lisää. Akupunktiolla ei voida hoitaa kaikkia sairauksia tai elimistön häiriötiloja, mutta oikein ja hyvin tehtynä akupunktio on usein erittäin toimiva hoitomuoto ja hyvä lisä perushoitoon.
Diagnoosi on tärkeä
Akupunktio on oikein tehtynä usein erittäin toimiva hoitomuoto. Akupunktiohoidon aloittaminen ja jatkaminen vaatii kuitenkin aina kunnollisen, länsimaiseen lääketieteeseen perustuvan diagnoosin, jotta eläimen oireiden syy saadaan selvitettyä. Tämä on eläimen edun mukaista ja erittäin tärkeää, jotta mahdollisiin sairauksiin päästään käsiksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja voidaan aloittaa oikea hoito oikeaan sairauteen. Esimerkiksi kipupotilaan kivun taustalla saattaa olla useita erilaisia ongelmia ja sairauksia, ja on ehdottoman tärkeää, että potilaalla on oikea, eläinlääkärin tekemä diagnoosi. Eläinlääkärin antamaan akupunktiohoitoon kuuluu aina myös perustutkimus. Tämä tarkoittaa omalta osaltani perusterveystarkastusta, jolloin mahdolliset muutokset eläimen terveydentilassa huomataan ajoissa, ja näihin pystytään puuttumaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Minulle kipukartoitukseen (ilman eläinlääkärin lähetettä) tulleista potilaista monella on ollut joku taustalla oleva sairaus, johon akupunktiolla ei vielä toistaiseksi ole hoitoindikaatiota. Tällöin tehtävänäni eläinlääkärinä on ollut selvittää kivun taustalla olevat syyt, ja nämä potilaat ovat vaatineet jatkotutkimuksia esimerkiksi kilpirauhas-, kasvain- tai lisämunuaissairauden takia. Nämä potilaat tarvitsevat ehdottomasti länsimaisen lääketieteen hoitokeinot perussairauden hoitamiseen.
Miten akupunktio toimii?
Akupunktio – neuromodulaatiota
Akupunktio toimii useiden eri mekanismien avulla ja vaikuttaa elimistön normaaleihin fysiologisiin prosesseihin muun muassa ”hermostollisen muokkauksen”, neuromodulaation, kautta. Akupunktiopisteet ovat kehossa kohdissa, joissa mm. hermokimput kulkevat lihaskalvojen läpi, hermot kulkevat lihaksiin ja pois, lähellä suuria verisuonia, pienempien hermojen verkoston lähellä (nervi vasorum). Yhtenäistä määritelmää akupunktiopisteiden tai meridiaanien histologisesta rakenteesta ei länsimaisen lääketieteen näkökulmasta kuitenkaan ole. Tutkimusten perusteella tiedetään, että akupunktiopisteissä on samanlaisia rakenteita (autonomisen hermoston afferentteja ja efferenttejä hermoja, imusuonia, rauhaskudosta, sensorisia hermopäätteitä, neurovaskulaarisia kimppuja jne.), joita usein löydetään oletettujen akupunktiopisteiden kohdista elimistössä. Joskus ihon resistanssissa on muutoksia ”aktiivisissa” akupunktiopisteissä. Suuri osa näistä pisteistä sijaitsee pienten ja hieman suurempienkin verisuonten, hiusverisuoniverkostojen, hermojen ja lihasten kiinnityskohtien lähistöllä antaen akupunktiopisteille usein suhteellisen selkeät ja eläimen anatomiaan perustuvat kohdat elimistössä. Tiedetään, että 70 % ihmisen trigger-pisteistä on akupunktiopisteitä.
Akupunktiossa käytetään hyväksi eläimen ”omaa sisäistä apteekkia”
Akupunktioneula aiheuttaa akupunktiopistekohdassa mikrotrauman, neurovaskulaarisen reaktion, jonka vaikutuksesta elimistö alkaa tuottaa neurokemikaaleja. Akupunktioneulan vaikutuksesta mm. A-delta- ja C-hermosäikeet stimuloituvat ja keskushermostossa selkäydintasolla vaikutetaan elimistön kipua muokkaavaan järjestelmään. Elimistön sympaattista aktiivisuutta saadaan muutettua parasympaattiseen suuntaan. Akupunktiolla voidaan usein helpottaa mm. paikallista akuuttia kipua, vähentää lihasjännitystä, laukaista lihasspasmeja ja trigger-pisteitä, helpottaa kroonista pitkään jatkunutta kipua, vaikuttaa ja tasapainottaa elimistön omaa hormonituotantoa ja vaikuttaa kokonaisuudessaan hermoston toimintaan. Akupunktiossa käytetään hyväksi eläimen ”omaa sisäistä apteekkia” – ilman sivuvaikutuksia. Eläimen elimistöä rohkaistaan hoitamaan tehokkaammin itse itseään ja annetaan keholle mahdollisuus käyttää omia keinojaan parantuakseen. Yhä enenevässä määrin akupunktiota käytetään maailmalla täydentävänä lääketieteellisenä hoitomuotona yhdessä peruseläinlääketieteen, lääkitysten, ravitsemuksen, lisäravinteiden ja esimerkiksi fysioterapian ja muiden kuntoutusmuotojen kanssa, ja on erinomainen hoitomuoto esimerkiksi erilaisten leikkauksien jälkeisessä kuntoutuksessa.
Miten akupunktiohoito vaikuttaa?
Akupunktio vaikuttaa yksilöllisesti
Akupunktiohoidon vaikutus on yksilöllistä, eikä akupunktio vaikuta kaikkiin yksilöihin. Syytä tähän ei tiedetä. Kolmen hoitokerran jälkeen eläimen hoitovaste on yleensä selvillä, ja käyntiväliä harvennetaan. Hyvin akupunktiohoitoon vastaavan potilaan kanssa päästään yleensä 3-6 kk (sairaudesta ja ongelmasta riippuen) pituiseen hoitoväliin. Potilasta hoidetaan kuitenkin vain, jos akupunktiohoitoon havaitaan selvä vaste muutaman ensimmäisen kerran jälkeen, ja potilaan oireet helpottavat. Jos selvää vastetta akupunktiohoitoon ei havaita, hoitoja on yleensä turha jatkaa.
Hoitoprotokolla
Yleisesti minulla käytössä oleva hoitoprotokolla on seuraava: Ensin eläintä hoidetaan viikon välein, kunnes se pysyy parempana koko viikon – tämä jakso kestää yleensä 3-4 viikkoa. Tämän jälkeen hoitoväli tuplataan joka kerta niin, että seuraava hoitoväli on 2 viikkoa, sitten 4 viikkoa, sitten 8, 16 ja 32 viikkoa. Pyrin itse siihen, että eläin pysyisi hoitojen avulla hyvässä kunnossa 3-6 kuukautta. Kahdeksan kuukautta on viimeisimpien tutkimus- ja käytännön osoittamien tulosten mukaan maksimipituus, mihin akupunktiohoidolla päästään. Vanhemmille potilaille saatetaan joutua antamaan hoitoja hieman useammin (esimerkiksi 3 kk välein). Koska hyvin monet akupunktiopotilaat ovat kroonisesti sairaita, eivätkä varsinaisesti ikinä parane sairaudestaan (esimerkiksi nivelrikkopotilaat), on erittäin hyvä saavutus, jos potilaalle riittää kaksi hoitoa vuodessa pysyäkseen kivuttomana ja tyytyväisenä. Akupunktiohoitoa annetaan vain jos potilas vastaa siihen, se toimii ja jos omistajana koette, että hoito auttaa. Jos kolmen hoitokerran jälkeen ei ole tapahtunut mitään ratkaisevaa, akupunktiohoitoja ei ole syytä jatkaa (USA:ssa monet eläinlääkärit antavat akupunktiohoitoja 6-8 kertaa, jonka jälkeen potilaan vaste on selvillä).
Mitä akupunktiolla voidaan hoitaa?
Esimerkkejä sairauksista ja tiloista, joita akupunktiolla voidaan hoitaa (yhdistelmänä lääkityksen ja peruseläinlääketieteen kanssa, lääkemäärää hoitovasteen mukaan mahdollisesti vähentäen tai joissain tilanteissa yksin akupunktiolla):
- krooninen kipu (spondyloosi, nivelrikko…), esimerkiksi kipupotilaat, jotka eivät pysty käyttämään kipulääkkeitä sivuvaikutusten tai perussairauden takia,
- välilevyjen ongelmat, jotka on päädytty hoitamaan konservatiivisesti ilman kirurgiaa
- neurologiset puutokset ja lihasatrofia
- kuntoutus ja tukihoito kirurgisten toimenpiteiden jälkeen
- lisääntymiseen liittyvät ongelmat (mm. valeraskaus, pitkittynyt kiima, impotenssi)
Hoitovaste
Eläimen hoitovaste riippuu mm. hoidettavasta sairaudesta ja eläinlajista. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien osalta hoitovaste on yleensä erittäin hyvä, ja tutkimusten mukaan noin 75- 95 % potilaista saa oireisiinsa apua. Humaanipuolella Maailman terveysjärjestö (WHO, World Health Organization) tunnustaa lääketieteellisen akupunktion hoitomuotona, ja sen on todettu – kliinisten kokeiden tulosten perusteella – auttavan mm. seuraavien sairauksien ja tilojen hoidossa ihmisillä: alaselän, niskan, polvien ja hampaiden kiputilat, pahoinvointi, erilaiset koliikit ja nivelrikkokipu, allerginen riniitti, vaihdevuodet, päänsärky ja migreeni.
Mitä akupunktiohoidossa tapahtuu?
Hoidossa käytetään akupunktioneuloja, sähköakupunktio- ja laserakupunktiolaitetta
Kuten tavallinen peruskäynti, sisältää akupunktiokäyntikin potilaan huolellisen perustutkimuksen (perustutkimus tarkoittaa potilaan tutkimista ”nenästä hännänpäähän” ). Myofaskiaalisella, eläimelle kivuttomalla palpaatiotutkimuksella (lääkinnällisen eläinakupunktion yksi osa-alueista) selvitetään ongelma-alueita normaalin perustutkimuksen ohessa. Potilaan oireiden syyt on tärkeä selvittää ja mikäli eläimen tila vaatii laajempia tutkimuksia kuin mihin kotivastaanottoni/kotikäynti mahdollistaa, suosittelen ennakko- tai jatkotutkimuksia hyvin varustellulla pieneläinklinikalla. Potilaan saama diagnoosi (esimerkiksi röntgenkuvantamisella varmistettu nivelrikko, spondyloosi tmv.) mahdollistaa akupunktiohoidon aloittamisen heti, ja mielelläni hoidankin pitkälle diagnosoituja potilaita.
Hoito tapahtuu potilaasta ja potilaan koosta riippuen huopien tai peittojen päällä joko hoitopöydällä tai lattialla. Käytän akupunktiohoidossa hoidettavasta ongelmasta ja potilaasta riippuen erilaisia steriilejä akupunktioneuloja, sähköakupunktiolaitetta sekä laserakupunktiolaitetta (RJ-laser). Laserakupunktiolaite mahdollistaa akupunktiohoidon myös ilman akupunktioneuloja, ja sopii erityisen hyvin kissapotilaiden ja neuloja pelkäävien hevosten hoitoon. Sähköakupunktiolaitteen avulla akupunktioneuloihin yhdistetään matalataajuinen, hoitoa tehostava, sähkövirta. Akupunktioneulojen vaikutusaika riippuu hoidettavasta eläinlajista, hoidettavasta ongelmasta, hoidettavasta kohdasta ja valittavista akupunktiopisteistä. Yleensä vaikutusaika on 10-30 minuuttia, linnuilla ja matelijoilla neuloja pidetään lyhempiä aikoja (5-10 min).
© Eläinlääkäri Noora Oy